KOLUMNE

Za koga navijam? Za Rocca Sifredija

Za koga navijam? Za Rocca Sifredija

Ja sam jedan od one neobične i rijetke sorte muškaraca koji ne voli nogomet. Prosječni navijač bi rekao da ne volim sport, jer navijači nogomet smatraju sportom, a sve ostalo rekreacijom, baš kao što likovnjaci smatraju da postoji samo jedna umjetnost, a to je likovna umjetnost. Sve ostalo je rekreacija, pa makar čovjek morao završiti neku akademiju da bi se rekreirao. 

Budući da sam se godinama bavio judom, imam poprilično dobru predodžbu kako izgleda pravo bavljenje sportom. Nisam zaradio milijune, nisu me spopadale manekenke, ili sam bio svjetski hit ko Nitko Kovač, niti su me drumski razbojnici ko rogatu marvu prodavali drugim drumskim razbojnicima. Iza mene nisu stajale ni političke stranke, ni nekakvi lobiji, ni nekakve udruge, ni kriminalni glavonošci. Uvijek sam plaćao porez. Ukratko,
nisam bio nogometaš.

Toliko o herojima trčanja po livadi, kojima su se svi divili do imbecilnosti, dok nisu pokazali da nisu toga ni najmanje vrijedni. Ajmo sad malo o onim momcima koji zapravo ni ne gledaju kako ovi trče po livadi, nego sumanuto i histerično urliču u birtijama i na tribinama. Prvi uvjet je biti pijan i agresivan. Druga stvar kod navijača je snažno poistovjećivanje. E, to je nešto meni neobjašnjivo, jer ne mogu shvatiti ideju "mi smo pobijedili", a da se pritom nismo borili nekakvi mi, nego netko drugi. Biti ponosan na nečija tuđa dostignuća je nešto jednako često, kao što je i čudno, jer npr. svaki musavi grčki pučanin sebe smatra istovremeno i Platonom i Aristotelom, baš kao što je svaki naš musavi pučanin i kralj Tomislav i knez Mislav. I svi su na to jako ponosni, premda nisu baš sigurni tko su bili ti drevni gala kitovi. Osim Tomislava, za kojeg se pouzdno zna da je crno pivo, nisam siguran da se tu radi o kralju.

Pa si ja mislim, za koga bi ja navijao i s njim se poistovjećivao? I odmah mi je pao na um poznati porno djelatnik Rocco Sifredi. On je čovjek vrhunskih kvaliteta i veliki atlet, koji je više puta deklasirao favoritkinju Sashu Grey i veteranku Teru Patrick. Kada ga gledam na djelu, vidljivo je da nije indisponiran, nego nepokolebivo srlja u pobjedu, a žene mu obilato pomažu. I kada završi neki klip (tu ta engleska riječ poprimi posve drugu dimenziju) na redtubeu, s ponosom mogu reći: "bravo Rocco, pobijeda je naša". I taj osjećaj navijačkog ponosa me ispunjava, a kad zatreba, uvijek mogu otići na tube i pogledati tekmu u kojoj, ako ima suza, to su suze radosnice. I poistovjetiti se još jednom i biti ponosan. Prava uživancija. ;)


https://dl.dropboxusercontent.com/u/1542079/J%26V_book_hrvatski_ipad.epub


rocco

Komentiraj